Crisis? Houd je medewerkers financieel fit en voorkom verzuim

  De ene crisis is nog niet voorbij of de volgende klopt alweer aan de deur. Corona ebt weg en dat geeft rust, maar de inflatie stijgt en dat geeft onrust. Boven dat alles loert een inmiddels bekende, maar ongenode gast: de burn-out. Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS heeft maar liefst één op de zes werknemers burnoutklachten. Langdurig verzuim neemt toe. Wat kun je daaraan doen?

  De reden voor langdurig verzuim is vaak een optelsom van verschillende oorzaken. Als werkgever heb je natuurlijk niet overal invloed op. Maar op sommige zaken wel. Een onderdeel van die optelsom kan geldstress zijn. Zeker in tijden van crisis. Door inflatie stijgen de kosten, zoals de energierekening. Belangrijk om te signaleren en mee aan de slag te gaan. Want we zien niet voor niets dat HR-afdelingen hun focus verschuiven van wendbaarheid, weerbaarheid en mentaal welzijn, naar financieel welzijn. Hoe beweeg je als HR-professional mee in een veranderende wereld? Hoe maak je medewerkers weerbaarder in tijden van crisis? Drie tips waar je direct mee aan de slag kunt.

  1. Grijp crises aan als ‘life event’

  Financiële onrust kan toeslaan bij een grote verandering. Goed werkgeverschap speelt daarop in. Dat doe je misschien nu al: je biedt hulp als jouw medewerker bijna met pensioen gaat, bijvoorbeeld bij het maken van de juiste keuze over de pensioenuitkeringen. Of je ondersteunt ze wanneer iemand er ineens financieel alleen voor staat, zoals bij een echtscheiding. Maar ook een (economische) crisis is een ‘life event’ met mogelijk gevolgen voor de mentale gezondheid. Slapeloze nachten over de gasprijzen, kopzorgen over stijgende huis- of huurprijzen, enzovoort. Kortom, een recessie is een goed moment om weer grip te krijgen op inkomsten en uitgaven. Zodat medewerkers weten wat ze in roerige tijden kunnen besteden. Nu én later.

  2. Stimuleer veerkracht

  Gelukkig is er een menselijk mechanisme tegen financiële tegenvallers: veerkracht. In de praktijk zien wij dat medewerkers vaak financieel veerkrachtiger zijn dan ze zelf denken. Een crisis slaat ze misschien even uit het lood, maar wanneer ze de regie (terug)pakken over hun financiën, kunnen ze meer tegenvallers incasseren dan ze dachten. Als werkgever kun je jouw medewerkers helpen die regie te pakken. Met het Financieel Fit en Vitaal programma heb je daarvoor als HR-professional of leidinggevende een krachtig instrument in handen. Niet alleen veerkracht, maar ook autonomie stimuleren is belangrijk. Zelfstandig kunnen werken en daarbinnen eigen keuzes maken, dragen bij aan meer werkgeluk. En daarmee aan minder risico op verzuim. De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden adviseert bedrijven dan ook om autonomie van medewerkers te vergroten.

  3. Neem arbeidsvoorwaarden onder de loep

  We noemden hierboven dus de crisis meenemen als ‘life event’ en de medewerker als mens zien, in plaats van de mens als medewerker. Dan zijn er natuurlijk ook nog de werkomstandigheden. Hoe blijven jouw medewerkers hun arbeidsvoorwaarden waarderen? Als je juist in tijden van crisis aan de slag gaat met de secundaire arbeidsvoorwaarde financieel welzijn, dan mag een blik op de primaire arbeidsvoorwaarden natuurlijk niet ontbreken. Inkomen, werktijden, verlof: dragen ze nog bij aan de (financiële) fitheid van jouw medewerker of moet er iets veranderen? En primair of secundair, wij vinden dat ook pensioen bij dat gesprek hoort. Zeker nu wederom een nieuwe verandering voor de deur staat: het nieuwe pensioenstelsel.

  Jouw medewerkers financieel fit (houden)?

  Financieel Fit en Vitaal geeft een solide basis om veranderingen rond werk en inkomen aan te kunnen. Nu en in de toekomst. Benieuwd hoe we jouw organisatie daarmee kunnen helpen?
  Laten we een kop koffie drinken.