De Wet Toekomst Pensioenen als instrument voor financieel welzijn

  Om de Wet Toekomst Pensioenen is veel te doen. Bij Ecclesia zien we vooral kansen om geld dienstbaar te maken aan hoe je het liefst wilt leven. Nu én later. Medewerkers krijgen meer keuzevrijheid en met de juiste begeleiding kunnen ook werkgevers hier hun voordeel mee doen. Kijk verder dan alleen pensioen. Met de juiste financiële keuzes zijn medewerkers gelukkiger en productiever. En daar wordt iedereen beter van. 

  In de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is een grote rol weggelegd voor de pensioenuitvoerder. Die heeft de plicht medewerkers te informeren en keuzebegeleiding te bieden. Dat gaat alleen over de pensioenregeling vanuit de werkgever en de keuzes die daarbij horen. Bij Ecclesia kijken we breder. Wij zien pensioen als een deel van de puzzel in iemands totale financiële plaatje en praten graag over ‘inkomen nu en inkomen later’. Pensioen is immers uitgesteld inkomen. En juist omdat je nu meer te zeggen krijgt over die pot met geld, is het belangrijk om verder te kijken. Want werk en privé zijn natuurlijk geen gescheiden werelden.

  Financiële veerkracht

  Medewerkers willen misschien kinderen bijstaan als ze straks gaan studeren. Een ander huis kopen. Meer tijd overhouden voor mantelzorg. We maken allemaal plannen. Voor de nabije toekomst of nog heel ver weg. Maar het leven is onvoorspelbaar. Soms gooit het alles overhoop en kunnen dromen de ijskast in, of zelfs de prullenmand. Hoe meer financiële veerkracht medewerkers hebben om tegenslagen op te vangen en plannen te realiseren, hoe beter. Ook voor werkgevers. Want financiële veerkracht zorgt voor zelfvertrouwen en rust.

  Een krachtig instrument

  De invoering van de Wet Toekomst Pensioenen is hét moment om medewerkers hierin te begeleiden. Want pensioen is een krachtig instrument om je als werkgever van je beste kant te laten zien. Zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt en de war for talent toon je met het aanbieden van Financieel Inzicht betrokkenheid bij het welzijn van je mensen en hun doelen in het leven. Hieronder een aantal veranderingen en keuzemogelijkheden waar medewerkers hun voordeel kunnen doen:

  • Zelf beleggen voor later wordt in sommige gevallen aantrekkelijker, omdat de fiscale jaarruimte is vergroot.
  • De mogelijkheid om je pensioen maximaal 10 jaar voor de AOW-datum te laten ingaan, zonder dat er een ‘niet-werken verklaring’ meer getekend hoeft te worden.
  • De (waarschijnlijke) invoering van de Lumpsum: 10% van het totale pensioenvermogen ineens opnemen.
  • De mogelijkheid om de ingangsdatum van het pensioen uit te stellen tot vijf jaar na de AOW-datum. In zijn geheel of gedeeltelijk, je kunt ook deeltijd doorwerken.

  Compensatieregeling

  Als een pensioenregeling wordt gewijzigd, kan dat voor sommige deelnemers nadelig uitpakken. Bijvoorbeeld omdat er voortaan minder pensioen wordt opgebouwd. Hiervoor kunnen werkgevers een compensatieregeling treffen. Dit wordt meestal als component van het salaris uitgekeerd en veel mensen voelen dat toch als direct extra inkomen. Terwijl het misschien verstandiger is om (een deel van) dit geld opzij te zetten, voor later of voor doelen die dichterbij liggen. Onze adviseurs zien het grote plaatje en kunnen je medewerkers helpen de juiste keuze te maken bij een compensatieregeling.

  Overtuigd?

  Voorop staat: iedere situatie is uniek. Maar onafhankelijk van leeftijd, persoonlijke omstandigheden en wensen, dromen en doelen op korte en langere termijn, valt er dus veel meer te kiezen. Hoe benutten je medewerkers optimaal de mogelijkheden die de Wet Toekomst Pensioenen biedt? Hoe past het in hun volledige financiële planning?

  Onze adviseurs helpen om de juiste keuzes te maken. Met een Financieel Inzichtgesprek van Ecclesia zien medewerkers het totale plaatje en helpen we van overzicht naar inzicht en uitzicht. Begeleid medewerkers bij de keuzes die de Wet Toekomst Pensioenen biedt om hun financiële welzijn te vergroten. Want wat goed is voor je mensen, is goed voor de zaak!

  Maak een afspraak en ontdek wat Ecclesia voor jouw organisatie kan betekenen.