Financieel welzijn moet secundaire arbeidsvoorwaarde worden

  Als jouw visie ineens naadloos aansluit op de realiteit, dan weet je dat je op het goede spoor zit. De visie achter Financieel Fit en Vitaal is al ruim twee decennia hetzelfde: financiële rust zorgt voor duurzaam inzetbare en tevreden medewerkers, die duurzaam presteren. En dat idee klinkt steeds meer werkgevers ineens heel logisch in de oren. Een beter moment om als directeur het stokje over te dragen is er eigenlijk niet. 

  Het is misschien gek om te zeggen dat je jarenlang voor de muziek uit hebt gelopen met je visie op financieel welzijn als belangrijke pijler onder het DI-beleid van organisaties. Feit is dat wij al sinds 2001 aan dezelfde missie werken: werkgevers en werknemers in staat stellen de juiste financiële keuzes te maken rond werk en leven, om wensen en doelen te realiseren. Voor mij is het tijd om na 21 jaar EBC Nederland een volgende stap te zetten. Maar het is fantastisch om te zien dat onze visie gedeeld wordt door steeds meer werkgevers. Financieel Fit en Vitaal was nog nooit zo relevant. 

  De medewerker als mens

  Het is een combinatie van factoren waardoor financieel welzijn nu extra in de spotlight staat. Externe ontwikkelingen zoals het Pensioenakkoord en de terugtredende overheid zorgen dat we zelf de regie over onze financiële toekomst moeten pakken. En op de werkvloer zie je een kentering. Er komt steeds meer aandacht voor de medewerkers als mens, in plaats van de mens als medewerker. Wat is het verschil? Oprechte interesse en betrokkenheid die verder gaat dan de werkvloer en de koffieautomaat, omdat je als leidinggevende beseft dat wat buiten de kantoormuren gebeurt heel erg van invloed is op wat er binnen gebeurt. 

  Secundaire arbeidsvoorwaarde

  Ook op de HR-afdeling zien we de focus op wendbaarheid, weerbaarheid en mentaal welzijn steeds vaker ook verschuiven naar financieel welzijn. Duurzame inzetbaarheid richt zich meer en meer op het total reward management van de 4 W’s:

  • Welzijn
  • Welvaart
  • Wendbaarheid
  • Weerbaarheid 

  En laat financieel welzijn nou in onze visie de sine qua non zijn van de die andere drie w’s. Met andere woorden: zonder financiële rust geen mentaal welzijn, geen wendbaarheid, geen weerbaarheid en uiteindelijk ook geen welvaart (meer). Dus durven wij te gerust te stellen dat financieel welzijn een secundaire arbeidsvoorwaarde zou moeten zijn. 

  Krachtig instrument

  Voor HR-managers en leidinggevenden betekent dit: wees intrinsiek betrokken bij je medewerker, toon ook interesse voor wat er buiten de kantoormuren gebeurt. Welke dromen en plannen leven er, welke doelen heeft iemand buiten het werk om? Geld (lees: salaris) is immers meestal een middel om doelen te bereiken. Trouwen, groter wonen, een gezin stichten. Maar ook tijd vrijmaken voor andere zaken dan werk: reizen, zelfontplooiing, mantelzorg. Eerder stoppen met werken of juist iets langer doorwerken. Met Financieel Fit en Vitaal heb je als HR-professional of leidinggevende een prachtig én krachtig instrument in handen om die oprechte interesse om te zetten in concrete ondersteuning bij dit soort grote keuzes en life events. 

  Directeur Marcel van Leeuwen neemt afscheid van Ecclesia EBC

  Een solide plan rond werk en inkomen

  Een bijdrage leveren aan het welzijn van mensen was onze droom in 2001 en is nog steeds onze missie. De afgelopen decennia hebben we bij meer dan honderd organisaties, van multinational tot MKB, ruim 25.000 mensen in beweging gekregen en geholpen met het creëren van financiële rust. Onze opdrachtgevers zien dat tevreden en inzetbare medewerkers zorgen voor duurzame prestaties. Dat leven en werken in een snel veranderende wereld vraagt om het maken van een solide plan rond werk en inkomen. Dat bewust en gerust de juiste keuzes maken zorgt dat medewerkers weerbaar en wendbaar zijn en kunnen inspelen op veranderingen.

  Klaar voor de toekomst

  In 2019 is EBC opgegaan in Ecclesia. Dat zorgt voor nog meer continuïteit naar onze opdrachtgevers en collega’s. Bovendien hebben we verder kunnen investeren in de doorontwikkeling van onze dienstverlening. Het team Ecclesia EBC is klaar voor de toekomst, met krachtige en persoonlijke dienstverlening voor werkgevers, werknemers en particulieren. Daarom draag ik in het volste vertrouwen het stokje over aan mijn opvolgster Janna Schenk, om onze missie voort te zetten en nog veel meer mensen te helpen op weg naar financiële rust en welzijn