Financiële rust voor jouw medewerkers: zo help jij stress voorkomen

  Veel mensen bij wie het financieel wat krapper wordt, ervaren spanning. Want wat als je straks de eindjes niet meer aan elkaar kunt knopen…? In de uitdagende tijd waarin we nu zitten, is de kans groot dat er ook bij jouw medewerkers financiële vragen spelen. Schaamte zit ‘het gesprek’ hierover vaak in de weg. Hoe herken je kopzorgen in een vroeg stadium? Hoe krijgen jouw medewerkers weer financieel inzicht en hoe werk je samen aan financiële vitaliteit? 

  Bij een rondgang van de NOS langs Nederlandse ziekenhuizen afgelopen voorjaar werd duidelijk dat er in de zorgsector steeds meer aandacht is voor de financiële gezondheid van medewerkers. In de inventarisatie zeggen zeventien ziekenhuizen signalen te krijgen dat de financiële uitdagingen zijn toegenomen. En dus schieten weggeefkasten op de werkvloer als paddenstoelen uit de grond. Ook worden HR-professionals met speciale trainingen klaargestoomd om met medewerkers in gesprek te gaan, aldus de NOS. 

  “Zelfs artsen kunnen in financiële problemen komen”

  Alle sectoren, alle inkomens

  Geldzorgen zijn zeker niet alleen in de zorgsector een actueel thema. Deloitte ontdekte dat er in alle bedrijfstakken medewerkers zijn bij wie zorgen reeds concrete problemen zijn geworden. En dat er overal medewerkers zijn met geregistreerde problematische schulden. Het zijn niet alleen de mensen met lage inkomens die de eindjes aan elkaar moeten knopen. Zoals Paul Titulaer van hulporganisatie Humanitas tegen de NOS zei: “Mensen met hogere inkomens hebben ook hogere uitgaven, duurdere huizen en duurdere auto’s … mensen denken dat hoogopgeleiden ook financieel goed onderlegd zijn. Maar zelfs artsen kunnen in financiële problemen komen.”

  “Medewerkers met schulden hebben een 20% lagere concentratie en arbeidsproductiviteit”

  Van thuis naar werk

  Als werkgever wil je financiële onrust bij medewerkers voorkomen. Geldzorgen zijn dan misschien privé maar de impact ervan blijft dat zeker niet. Schulden beïnvloeden een mens op allerlei manieren: wie schulden heeft, heeft vaak een slechtere mentale en fysieke gezondheid, meer stress en oplopende spanningen thuis. Uit recent onderzoek van het Jeugdeducatiefonds en ABN Amro blijkt zelfs dat geldproblemen van ouders de schoolprestaties van hun kinderen beïnvloeden: een derde van de kinderen in groep 5 presteert slechter op school door geldstress binnen het gezin. 

  De problemen blijven niet binnen de huiselijke muren maar hebben ook invloed op het werk. Medewerkers met schulden hebben een 20% lagere concentratie en arbeidsproductiviteit. Per jaar meldt een medewerker met financiële problemen zich zeven dagen extra ziek. Bovendien zijn medewerkers met financiële zorgen minder toegewijd aan de doelstellingen van het bedrijf (bron: Wijzer in geldzaken). 

  Schaamte

  Er is een complicerende factor waar je als werkgever rekening mee moet houden. De eindjes niet aan elkaar kunnen knopen is geen onderwerp dat snel aangekaart wordt bij de koffieautomaat. En juist deze schaamte zorgt ervoor dat werkgevers meestal pas laat doorhebben dat iemand problemen heeft. Soms zelf pas als loonbeslag en schuldsanering om de hoek komen kijken. 

  Vermoed je dat er iets speelt, pak dan je rol!

  Wees er op tijd bij

  Door de signalen te herkennen, kun je als werkgever op tijd anticiperen. Meldt iemand zich vaker ziek dan gemiddeld? Vraagt hij of zij een voorschot op het salaris? Trekt de medewerker zich vaker terug en neemt de medewerker minder deel aan sociale activiteiten? Wees dan alert want dit zijn signalen die kunnen wijzen op financiële uitdagingen. 

  • Vermoed je dat er iets speelt, pak dan je rol en wacht niet af tot de medewerker naar jou toekomt. 
  • Benader hem of haar proactief en laat weten dat financiële rust en vitaliteit belangrijke thema’s zijn binnen de organisatie. 
  • Dat kan simpel en incidenteel – bijvoorbeeld met een berichtje over financiële gezondheid op intranet – maar zou bij voorkeur structureel moeten gebeuren, bijvoorbeeld door het thema op te nemen in het vitaliteitsprogramma en de gesprekscyclus. 
  • Maak het contact laagdrempelig; zorg dat er voor medewerkers een discrete, online manier is om aan de bel te trekken in plaats van dat ze letterlijk op de deur van HR moeten kloppen. 

  Behoed jouw medewerkers voor financiële stress

  Weet je niet hoe je het gesprek over financiële stress aan moet pakken? Of wil je al je medewerkers een instrument bieden om financiële rust te realiseren? Denk dan eens aan Financieel Fit & Vitaal van Ecclesia EBC. Met Financieel Fit & Vitaal en het Persoonlijk Jaarverslag® worden financiën bespreekbaar en zet je medewerkers zelf aan het roer van hun financiële situatie. Zo help je ze op weg naar financiële rust, met een solide financiële basis, advies op maat over toekomstscenario’s, risico’s en tips over geld besparen. Financieel Fit & Vitaal slaat de brug tussen thuis en werk. Benieuwd hoe we jouw organisatie daarmee kunnen helpen? 

  Neem contact op met Janna Schenk: janna.schenk@ecclesia.nl