Maak je arbeidsvoorwaarden 2023-proof: focus op financieel welzijn

    We krabbelen nog altijd op uit een pandemie, zoeken een nieuwe balans tussen werk en privé en letten noodgedwongen extra op de kleintjes. Al die turbulentie in de buitenwereld heeft invloed binnen de kantoormuren en -uren. Hoe ga je daarmee om? Hoe houd je medewerkers betrokken, fit en vitaal? Dat begint met het tonen van begrip en het aanreiken van oplossingen. Arbeidsvoorwaarden verdienen juist nu extra aandacht.

    ‘Turbulent’ is een stevig understatement voor wat we als mensheid deze jaren voor onze kiezen krijgen. Corona dwong ons op zoek te gaan naar nieuwe manieren van werken. Daar zijn we nog steeds niet helemaal uit. En de lockdowns waren nog maar een maand verleden tijd, of de wereld schudde opnieuw op haar grondvesten toen Rusland Oekraïne binnenviel. Wat naast een energiecrisis leidde tot een mega-inflatie. We zagen onze energierekening ontploffen en tegelijkertijd ons spaargeld verdampen.

    Langdurige geldstress

    Een jaar na dato voelen we nog altijd de naschokken. Huisartsen krijgen, doordat alles duurder wordt, steeds vaker patiënten met gezondheidsklachten in de spreekkamer. Want door langdurige geldstress kunnen fysieke en mentale klachten ontstaan, erger worden of blijven bestaan, aldus het AD. En dat heeft – vanzelfsprekend – grote invloed op de werkvloer. Maar liefst 62% van de werkgevers heeft te maken met medewerkers met financiële problemen. Dat kost je als werkgever zo’n 13 duizend euro per jaar per uitgevallen medewerker met geldzorgen. Goed werkgeverschap is meer dan ooit een continu proces van sleutelen, uitproberen en inspelen op veranderingen. Hoe houd je de betrokkenheid hoog, het verzuim laag en de motivatie op peil in een wereld die zo ongelofelijk in beweging is? Wat we anno 2023 in ieder geval weten: goed voor je werknemers zorgen is belangrijker dan ooit.

    HR trends voor 2023

    Uit onderzoek van HR-onderzoeksbureau Gartner blijkt dat je als HR-leider in 2023 rekening moeten houden met:

    • toenemende economische druk
    • schaars en duur talent
    • mondiale aanbodbeperkingen
    • verandering en onzekerheid

    Om dit goed te doen adviseren ze onder meer werknemers te helpen bij het ‘omgaan met veranderingen en de gevolgen daarvan voor hun werk en welzijn’. Financieel welzijn is daarbij dit jaar misschien wel het belangrijkste aandachtspunt. Want naast de toenemende financiële stress met alle gevolgen van dien, spelen er andere grote ontwikkelingen die het financieel welzijn van je medewerkers raken. Zo moeten we zelf keuzes maken en de regie pakken als het gaat over pensioen en raken werk en privé steeds meer vervlochten.

    Employee Value Proposition

    Duurzame inzetbaarheid gaat over luisteren naar en gehoor geven aan de wensen van jouw werknemers. En hoe laat je die wensen nu samensmelten met arbeidsvoorwaarden? Een ‘toolkit’ daarvoor is de Employee Value Proposition (EVP). Ze gaan over een set waarden van jouw bedrijf en die waarden vinden werknemers steeds belangrijker. Laten we inzoomen op 3 belangrijke ‘EVP’s’.

    1. Werk en privé in balans

    Volgens Gartner kijken we anders aan tegen de rol van werk in ons leven. Of laten we zeggen, er is iets aan het verschuiven. Zo is de 36-urige werkweek geliefd en bij veel bedrijven al de standaard. Net als het inrichten van flexibele verlofdagen, bijvoorbeeld voor die hobby of passie. Deze tijd vraagt dus om een andere kijk op werk en leven dan enkele jaren terug. Wat zijn wensen van jouw medewerkers, nu en in de toekomst? En wat zijn de financiële gevolgen daarvan? Het begint met helder inzicht in veranderingen rond werken of anders werken.

    2. De werkplek

    De werkplek is net als een gezonde werk-privé balans onderdeel van de ‘EVP’. En laten we zeggen, in de afgelopen 2 jaar nogal een rekbaar begrip geworden. Van kantoortuin tot hobbykamer. En ja, zelfs verhalen over de badkamer kwamen voorbij. Een deel van jouw werknemers is na de thuiswerkweken opgelucht in de auto of het OV gestapt, op weg naar kantoor. Een ander deel blijft graag hybride werken. Onderzoek laat zien dat de productiviteit bij veel organisaties stijgt als mensen een keuze hebben: thuis of naar kantoor.

    3. Een ‘goed’ salaris

    Wat is eigenlijk een goed salaris? Achter het inkomen van jouw werknemer zit een verhaal. Het salaris is een middel om een doel te bereiken. En dat doel is voor iedereen anders. De een werkt om te leven, de ander leeft voor z’n werk. En alle nuances daartussenin. Of iemand spaart voor later, terwijl de ander vooral nu veel uitgeeft. We weten dat financieel welzijn van invloed is op het werkgeluk. Dat een financieel fitte werknemer zich ook echt vitaler voelt. Minder verzuimt en beter presteert. In deze tijd is financieel fit blijven echter voor zo’n 40% van de mensen een grote uitdaging.

    Ook jouw arbeidsvoorwaarden 2023-proof?

    Financieel Fit en Vitaal geeft inzicht en tips voor een solide basis om veranderingen rond werk en inkomen aan te kunnen. Nu en in de toekomst. Benieuwd hoe we jouw medewerkers op weg kunnen helpen naar financieel welzijn? Laten we snel een kop koffie drinken!