Webinar: wat kun je zelf doen aan een goed pensioen?

  Waar denk je aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door je hoofd. Maar de kans is groter dat je denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat je niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later. 

  De laatste jaren worden we om de oren geslagen met kortingen op pensioenen, stijging van de AOW-leeftijd en dalende pensioenpremies. Ook niet iets waar de gemiddelde Nederlander warm van wordt. Sterker nog, het zorgt eerder voor nog meer onverschilligheid over onze oude dag. Zonde, want pensioen is een fase in het leven die heel mooi kan zijn. 

  Waarom doen we zo weinig aan ons pensioen?

  Naast de negatieve perceptie is het voor ons brein heel lastig om in actie te komen voor later. Je kent de onderzoeken misschien wel waar gevraagd wordt te kiezen; 1.000 euro nu of 1.100 euro over één jaar. De grote meerderheid kiest voor 1.000 euro nu. Ons brein gaat voor directe beloning. Dit is logisch, want toen we nog leefden als jager en verzamelaar kozen we altijd voor de directe vangst. We lieten een hert echt niet leven in de hoop dat ze later nog een keer langskwam (maar dan een stuk dikker) om deze vervolgens met onze pijl en boog te schieten. Deze manier van denken en doen zit nog steeds in ons systeem. Daardoor zetten we dus te weinig geld opzij. 

  Onze eigen toekomst

  Een andere oorzaak is dat we ons niet kunnen verplaatsen in onze eigen toekomst. Dit voelt bijna alsof je aan de toekomst van iemand anders denkt. Als je bijvoorbeeld denkt aan het leven van een bekende zanger, politicus of sporter, dan kun je prima een beeld vormen. Omdat je diegene (waarschijnlijk) niet persoonlijk kent, gebruik je je fantasie. Het deel van je hersenen dat deze fantasie creëert, gebruik je ook als je denkt aan uw eigen leven in de toekomst. Daardoor denkt je in feite aan iemand anders. Logisch dat we te weinig in beweging komen, want we willen geen dingen voor ‘iemand anders’ doen.

  Wat kun je wél doen?

  Een manier is om je pensioen nu al te beleven door concrete plannen te maken. Wat ga je echt doen waar je in deze drukke fase van je leven gewoon nooit aan toekomt? Beleef het op een manier waardoor voorpret ontstaat, zoals met een vakantie. Als je nu al kunt genieten van de tijd die komen gaat, wordt het makkelijker actie te ondernemen. Je bent dan bezig met de reis en minder met de bestemming.

  De actie voor pensioen is bijna altijd hetzelfde: je moet geld opbouwen voor later. Dit kan op verschillende manieren, zoals in een lijfrente, beleggen of het aflossen van de hypotheek. Het doel is hetzelfde: zorgen dat je voldoende vermogen hebt om te genieten van je pensioen. Beleggen is een van de belangrijke manieren om vermogen op te bouwen. Toch hoor je bij een minderheid in Nederland als je belegt voor later. De meeste mensen vinden beleggen spannend en beginnen er liever niet aan. Dit is jammer, want het kan een ideale manier zijn om vermogen op te bouwen voor je oude dag. 

  Gratis webinar

  Weten of beleggen voor jou een goede manier is om te werken aan vermogen voor je pensioen? Schrijf je dan in voor de gratis webinar ‘Beleggen voor je pensioen’. Marcel van Leeuwen legt uit wat het inhoudt, welke risico’s je loopt maar ook welke kansen het biedt. Ook beantwoordt hij vragen van deelnemers. Zo ontdek je of beleggen iets voor jou is, en hoe je begint met bouwen aan vermogen voor later. Want later is dichterbij dan je denkt.

  Schrijf je nu in

  Deze blog is geschreven door en geplaatst met toestemming van Michiel van Vugt