Boventallige verklaard? Hoe één gesprek Hans weer vleugels gaf

  Na decennia trouwe dienst werd Hans Willering in 2016 door zijn werkgever tijdens een reorganisatie boventallig verklaard. Hij moest nog vier jaar tot zijn pensioen. Hij vertelt hoe zijn wanhoop binnen een half uur veranderde in een mooi toekomstperspectief. “Ik kreeg allerlei ideeën over wat ik met mijn vrije tijd kon doen.”

  Gedwongen ontslagen

  “We moesten allemaal nog bijkomen van de schok. Het hoofd van de afdeling had zojuist zijn presentatie afgerond. Er was een belangrijke reorganisatie op komst. Een groot aantal functies zou komen te vervallen. Of er gedwongen ontslagen zouden vallen, en welke functies zouden vervallen was nog niet duidelijk. Ik was 62 jaar. Ik had er steevast op gerekend dat ik de resterende vier jaar tot mijn pensioen in deze functie zou uitzitten.” 

  “Ik kreeg kort daarna tot mijn grote teleurstelling te horen dat ook mijn functie werd opgeheven, ik zou boventallig worden. Het was geen prettige periode. Veel brieven over je boventalligheid en alle voorwaarden die daarbij golden. Opeens voelde je je geen deel meer van het bedrijf. Er was een hele andere wereld ontstaan. Ik was wel ten einde raad. Wat nu?  Een nieuwe functie in een nieuwe organisatie met hoge eisen zou voor mij heel moeilijk zijn. Misschien vervroegd pensioen? Maar dat zou geen vetpot zijn. Er was een vertrekregeling, maar de helft daarvan ging naar de belasting.” 

  Ik zag wel  tegen het gesprek op,
  zou het slecht nieuws zijn over mijn financiële toekomst?

  “Ik kreeg van mijn werkgever de mogelijkheid een externe financieel adviseur te raadplegen. Ik kon zelf via mijn computer een datum afspreken. Ik zag wel  tegen het gesprek op, zou het slecht nieuws zijn over mijn financiële toekomst? Ik wilde vooral weten of vervroegde pensionering haalbaar was.” 

  Aanpak van EBC Nederland

  Financieel adviseur Marcel kwam me halen vanuit de wachtruimte en stelde zich voor. Het was een prettige kennismaking. Aan het bureau stelde hij me op mijn gemak met een aantal vragen over hoe ik me voelde en er ontstond een ontspannen sfeer. We namen mijn financiële situatie door. Hij maakte gebruik van een programma waarmee een prognose kon worden gemaakt van de financiële situatie op elk gewenst moment in de toekomst. Het zag er heel professioneel uit.”

  “Tot mijn geruststelling gaf het programma voor mij een gunstig beeld. Met mijn vervroegde pensioenuitkering gecombineerd met de vertrekregeling kon ik mijn huidig niveau van leven voortzetten. Dat was ook duidelijk de conclusie van Marcel. En dat voelde als een enorme opluchting. Plotseling kon ik heel anders denken over mijn toekomst. Na anderhalf uur bedankte ik Marcel en ging ik weg met een heel goed gevoel. Wat één gesprek wel niet kan doen met je.” 

  Ik kreeg allerlei ideeën wat ik met mijn vrije tijd kon doen.

  “Dezelfde middag kreeg ik van Marcel een verslag van het gesprek. Ik kon ook nog een jaar gebruik maken van het programma. Aan de hand van het advies van Marcel heb ik ook besloten om met vervroegd pensioen te gaan. Ik kreeg allerlei ideeën over wat ik met mijn vrije tijd kon doen. De toekomst zag er opeens een stuk zonniger uit.”      

  Ook weten of een verandering in je werkende leven een bedreiging vormt of juist nieuwe kansen biedt? Neem contact op met één van onze adviseurs voor een vrijblijvende kennismaking.

  Ervaringen van gebruikers:

  Load More...