De krekel en de mier 2.0

  De schitterende fabel van de krekel en de mier is nog altijd verrassend actueel. Ik schreef er in september 2019 een blog over waar ik erg veel positieve reacties op kreeg. Het is ook de bijna perfecte metafoor voor wat ik altijd heb nagestreefd met Financieel Fit en Vitaal. Nu ik op het punt sta een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen buiten Ecclesia EBC, keer ik graag nog één keer terug naar onze kleine vrienden in het dierenrijk. Hoe gaat het met ze in deze turbulente tijden? Wie maakt de slimste keuzes om het leven te kunnen leven dat hij wil leven, nu en later?  

  Net als in de vorige blogpost is Krekel is nog altijd een levensgenieter. Hij is de koude hongerwinter toch doorgekomen en denkt nu af en toe wel na over later. Zonder dat hij dat omzet in daden trouwens. Want ach, het is nog maar net lente en de zomer is nog heel lang! Wel volgt hij het nieuws wat vaker en steeds als hij Mier tegenkomt denkt hij aan de les die ze hem het jaar daarvoor leerde: zorg dat je in de zomer genoeg nootjes opzij legt om de winter door te komen. 

  De berichten die Krekel uit de grote buitenwereld bereiken maken hem ook wat nerveus. Uil vertelde hem laatst nog dat er oorlog was aan de rand van het dierenrijk. Dat hij nu nóg meer dan vroeger zijn voorraadschuur goed gevuld moest hebben. Dus toen Vos hem een een slimme tip gaf, was Krekel er als de kippen bij. “Kijk,” zei Vos. “Ik ben dus in de crypto-beukennootjes gegaan en moet je zien hoe vol mijn virtuele voorraadschuur nu ligt!” Ha, dacht Krekel, da’s makkelijk en snel verdiend! Hij volgde het voorbeeld van de sluwe vos en ging weer lekker in de zon liggen. 

  Daar kwam Mier voorbij, ijverig scharrelend als altijd. “Hey Mier!” zei Krekel vanuit z’n hangmat. “Nog altijd zo hard aan het werk?” “Nou ja” zei Mier, “Ik werk vooral iets slimmer!” Slimmer dan ik? dacht  Krekel, dat bestaat niet. De Mier vertelde dat ‘ie voorraadjes aanlegde op verschillende plekken, z’n nootjes verspreid had over een aantal mandjes en dat hij van de uil had gehoord over iets wat het 8e wereldwonder werd genoemd. Dat hij aan de langere termijn dacht en keurig elke week een klein deel van zijn verzamelde voorraad opzij zette voor de winter. Terwijl Mier zijn weg vervolgde kon Krekel een meewarige glimlach niet meer onderdrukken. Hij rekte zich nog eens heerlijk uit. Langzaam werden de schaduwen langer en de dagen korter … 

  En toen de winter kwam bleek natuurlijk dat Krekel zich misrekend had: de crypto-beukennootjes waren als sneeuw voor de zon verdwenen. De virtuele voorraadschuur bleek een luchtkasteel! Hij was woest op Vos. Maar vooral op zichzelf. Hongerig en tegen beter weten in klopte hij toch weer aan bij z’n betweterige vriend. “Tja,” zei Mier, terwijl hij de deur op een kier hield, “Je dacht een snelle slag te kunnen slaan. En nu klop je alwéér bij me aan?” Terwijl hij de winterse kou in liep, mompelde Krekel: “Oh wat was ik van de zomer dom. Nu kom ik van de honger om …” 

  Slimmer

  Eigenlijk is er dus niet zo heel veel veranderd; Krekel laat zich leiden door een mix van angst om de boot te missen en hebzucht aangewakkerd door de belofte van snelle hoge winsten. Terwijl Mier eigenlijk alleen maar slimmer is geworden: door haar voorraad te spreiden over verschillende mandjes en zich niet gek te laten maken door de verhalen van sluwe vossen, heeft ze meer dan genoeg nootjes om de winter door te komen. 

  Eigen nootjes doppen

  Dat was wat mij dreef (en nog altijd drijft) in mijn werk: mensen helpen bij het maken van bewuste keuzes op weg naar financiële rust. De krekel en de mier die in ieder van ons huizen in balans brengen. Omdat het nu misschien wel harder nodig is dan ooit. We worden steeds meer geacht onze eigen boontjes -of moet ik zeggen, nootjes- te doppen, nu én later. Zorg dus dat je de regie over je financiële leven zoveel mogelijk in eigen hand houdt. De zomer is toch een stukje aangenamer als je weet dat je zonder zorgen de winter in kunt. 

  Die filosofie heb ik altijd uitgedragen en ik kan met trots zeggen dat de missie geslaagd is. Financieel Fit en Vitaal staat als een huis en wordt gedragen door een enthousiast team van bevlogen consultants. Ik zet op 1 april een punt achter een schitterend hoofdstuk, zij schrijven verder aan het mooie boek van Financieel Fit en Vitaal

  En daarin staan geen fabels! 

   

  Ervaringen van gebruikers:

  Load More...