Financiële planning volgens Richard Bezemer: “Het gaat eigenlijk helemaal niet om dat geld.” 

    Wat is het beste moment om te starten met een financieel plan? En is het fiscaal interessant om voor 31 december nog wat bij te storten op een beleggingsrekening of lijfrentepolis? Richard Bezemer, gecertificeerd financieel planner en beleggingsadviseur bij Ecclesia, deelt met meer dan 25 jaar ervaring graag zijn inzichten over goede financiële planning. “Leuk dat een lijfrente fiscaal aftrekbaar is, maar is dat wel wat je nodig hebt?” 

    Kun je iets vertellen over jouw achtergrond en wat je nu doet?

    “Ik ben al vanaf mijn negentiende in de financiële sector actief,” vertelt Richard. “Na een start in financieel advies en schadeverzekeringen heb ik me verder gespecialiseerd in financiële planning en beleggen. Sinds 2019 werk ik bij Ecclesia, waar ik klanten help met hun volledige financiële planning. Dat betekent dat we een helder beeld schetsen van hun huidige situatie, maar ook kijken naar de toekomst: wat wil je? Waar word je gelukkig van? En hoe zorg je dat je dat kunt realiseren?”

    Wat maakt jouw werk zo bijzonder?

    “Wat ik het leukste vind, is de persoonlijke band met klanten,” zegt Richard. “Het gaat niet alleen om cijfers en rendementen. Ik zie mezelf een beetje als dokter voor je financiële gezondheid. Ik kijk naar het hele plaatje: sparen, beleggen, hypotheken, pensioen – maar ook wat iemand écht belangrijk vindt in het leven. Iedereen kan een rekening openen op een beleggingsplatform. Maar het persoonlijke contact, het samen sparren en plannen maken, dat maakt mijn werk juist zo waardevol.”

    Wat zijn veelgemaakte fouten bij financiële planning?

    “Fouten is een groot woord. Maar één van de grootste misvattingen die ik tegenkom, is dat mensen te veel focussen op de korte termijn,” legt Richard uit. “Bijvoorbeeld, iemand die net 65 is, denkt: ‘Ik ga nu beleggen, want dat levert meer op dan sparen.’ Maar ze houden geen rekening met risico’s. Als de beurs daalt, kan het jaren duren voordat je weer uit de rode cijfers bent. Dat risico wil je op die leeftijd vaak niet nemen. Een andere reflex die ik vaak zie is dat mensen meteen naar fiscale voordelen grijpen, zonder naar het grotere plaatje te kijken. Leuk dat een lijfrente fiscaal aftrekbaar is, maar is dat wel wat je nodig hebt om jouw doelen te bereiken? Dat moet altijd de vraag zijn: wat heb je nodig om het leven te leiden dat je wilt, nu én later?” 

    Wat adviseer je mensen die willen beginnen met beleggen?

    “Beleggen is écht niet alleen voor rijke mensen,” benadrukt Richard. “Je kunt al beginnen met kleine bedragen, maar het is belangrijk om een plan te hebben. En als je dan gaat beleggen, doe het periodiek. Elke maand een bedrag inleggen, hoe klein ook, is veel beter dan alles in één keer. Dat noem je risicospreiding. Je koopt aandelen of ETF’s (exchange traded funds, red.) tegen verschillende koersen, en dat zorgt op de lange termijn vaak voor betere resultaten.” Hij illustreert het met een voorbeeld: “Stel dat je 100 euro inlegt en een aandeel kost 25 euro. Dan heb je er vier. Daalt de koers de maand erna en koop je weer voor 100 euro, dan krijg je ineens tien aandelen. Als de koers dan weer stijgt, heb je een hoger rendement. Door periodiek te beleggen, bouw je automatisch een buffer tegen risico’s op.”

    Wat is jouw beleggingsfilosofie?

    “Wij geloven dat je de markt niet kunt verslaan, maar dat je die moet volgen,” zegt Richard. “Daarom werken we met een passieve strategie. Onze portefeuilles zijn breed gespreid over zeven trackers, waaronder aandelen en obligaties. Daarmee beleg je wereldwijd in duizenden bedrijven, wat het risico verkleint en zorgt voor een stabieler rendement op de langere termijn.”

    Wanneer is een goed moment om je financiën onder de loep te nemen?

    “Elk moment is een goed moment,” lacht Richard. “Of het nu december is of juli. Veel mensen denken aan het einde van het jaar: ‘Ik moet nog iets doen voor fiscale voordelen.’ Maar dat mag nooit je hoofddoel zijn. Je moet kijken naar wat je écht nodig hebt om je dromen en doelen te realiseren. Dan pas kun je bepalen of bijvoorbeeld een lijfrente of een andere vorm van sparen of beleggen interessant voor je is.”

    Tot slot, wat is jouw belangrijkste advies aan mensen?

    “Begin altijd met een financieel plan,” benadrukt Richard. “Denk niet alleen aan vandaag en morgen, maar ook aan later. Hoeveel heb je nodig? Hoe kun je slim sparen of beleggen? En zorg dat je altijd risico’s spreidt – niet alleen in beleggingen, maar ook in je financiële strategie.” Met zijn jarenlange ervaring en persoonlijke aanpak is Richard duidelijk: goede financiële planning gaat niet alleen om geld, maar vooral om het realiseren van je dromen. Of zoals hij het zelf zegt: “Financiële rust begint met weten wat je écht wilt in het leven. Dat is de vraag waar je dus mee moet beginnen. Daar moet je over nadenken en over praten met je partner. En ja, de kerstvakantie kan best een goed moment zijn om dat te doen!”