Ilona Schapendonk: “Maak arbeidsvoorwaarden tastbaar voor medewerkers”
Arbeidsvoorwaarden zijn een krachtig instrument om medewerkers financieel fit en vitaal te houden, maar vaak worden ze niet optimaal benut. Dat is waar Ilona Schapendonk zich bij Ecclesia Financieel Fit & Vitaal dagelijks mee bezighoudt. Ze helpt hr-teams om financiële regelingen beter te laten landen bij medewerkers. “Werkgevers investeren veel in goede regelingen, maar als medewerkers niet weten wat ze ermee kunnen, missen ze kansen om financieel sterker te staan.”
Ilona begon haar carrière in de wereld van collectieve pensioenen. Ze werkte als relatiebeheerder en pensioenadviseur bij onder andere Zwitserleven, Delta Lloyd en Nationale Nederlanden. “Ik zag hoe werkgevers prachtige pensioenregelingen aanboden, maar medewerkers vaak geen idee hadden wat dat voor hen betekende. Ze dachten: ‘Het zal wel geregeld zijn.’ Er was een grote kloof tussen abstracte arbeidsvoorwaarden en concreet handelingsperspectief.”
Van pensioen naar duurzame inzetbaarheid
Die ervaring leidde haar naar een bredere kijk op duurzame inzetbaarheid. “Ik wilde bezig zijn met hoe je mensen vitaal houdt op het werk. Daar komt zoveel meer bij kijken dan arbeidsvoorwaarden en pensioenregelingen.” Ze besloot een sabbatical te nemen en een opleiding Duurzame Inzetbaarheid te volgen. “Financiële gezondheid is een belangrijk onderdeel in het werkgeluk en de vitaliteit van medewerkers. En pensioen is daarin maar één van de puzzelstukjes.”
De sleutelrol van werkgevers
Met de komst van de Wet Toekomst Pensioenen verschuift de verantwoordelijkheid voor financiële keuzes steeds meer naar de medewerker. Toch blijft de werkgever volgens Ilona een cruciale factor. “HR-teams willen medewerkers ondersteunen, maar merken dat financiële regelingen vaak te abstract blijven. Ik help hen om arbeidsvoorwaarden concreet en begrijpelijk te kunnen maken. Denk aan het vertalen van een pensioenregeling naar netto besteedbaar inkomen of het bieden van inzicht in de gevolgen van minder werken.”
Een voorbeeld hiervan is het generatiepact: “Veel werkgevers bieden regelingen aan waarbij oudere medewerkers minder kunnen werken zonder grote financiële achteruitgang. Maar medewerkers weten vaak niet wat gebruikmaken van dit soort regelingen voor hen betekent. Door dit helder uit te laten leggen aan je mensen, kun je als hr-professional duurzame inzetbaarheid echt ondersteunen.”
Het begint met luisteren
Voor Ilona is het bieden van pensioeninzicht en financieel inzicht aan medewerkers onderdeel van goed werkgeverschap. “Werkgevers hebben een cruciale rol in het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen om bewuste keuzes te maken binnen de arbeidsvoorwaarden. En dat begint met luisteren. Waar hebben je mensen behoefte aan? Dat levert niet alleen tevreden en productieve medewerkers op, maar draagt ook bij aan een sterkere organisatie.”
Het grotere plaatje
Werkgevers die aan de slag gaan met een nieuwe pensioenregeling, nodigt Ilona uit om de transitie als een kans te zien. “Gebruik dit moment om breder te kijken naar de financiële gezondheid van je medewerkers. Pensioen is geen losstaand product meer, maar een puzzelstukje in het grotere plaatje van financieel welzijn. Moedig je medewerkers aan om regie te nemen over hun financiën. Ecclesia helpt daarbij met programma’s die aansluiten op de unieke behoeften van je organisatie. Samen zorgen we voor medewerkers die financieel fit en vitaal zijn – en dat is het grootste kapitaal dat je als werkgever hebt.”
Ook werk maken van financieel fitte en vitale medewerkers? Mail Ilona voor meer informatie