Meer regie over je pensioen: gedoe of … gouden kans?

  Je bepaalt het liefst zoveel mogelijk je eigen toekomst. En hoe ver het nu misschien ook nog weg lijkt, pensioen hoort daarbij. Wat heb ik nodig voor een stabiele oude dag en wat kan ik nu besteden? Blijf ik mijmeren over een vakantiechalet of kan ik die droom waarmaken? Op 1 januari 2023 gaat het pensioenstelsel veranderen. Interessant voor jou, omdat je de regie over later, nu meer in handen krijgt. En daar horen keuzes bij.

  Of ‘de oude man’ al dichterbij komt of nog niet, nadenken over jouw pensioen is onvermijdelijk. Eigenlijk hebben wij het dan ook liever niet over pensioen, maar over het totaalplaatje: jouw inkomen nu en later. Want hoeveel je straks wilt overhouden, ligt aan hoe je nu wilt leven.

  Meer regie voor jou

  Met de nieuwe pensioenwetgeving wordt jouw pensioen meer verweven met de arbeidsvoorwaarden. Ook bouwt iedereen een persoonlijk pensioenvermogen op, waar je meer over te zeggen krijgt. Je krijgt, kortom, meer regie over je pensioen. Dat betekent ook: keuzes maken.

  Keuzes voor je leven nu en later

  Keuzemogelijkheden plus de gevolgen daarvan in kaart brengen, zorgt voor een financieel fundament. Je weet beter wat mogelijk is en dat geeft vervolgens meer rust en zekerheid. Die schets maak je aan de ene kant voor je privéleven. Denk aan financiële gevolgen voor een kinderwens of in een later stadium de schenking aan jouw nageslacht. Grondig verbouwen of doorstromen naar een ander huis. Of eindelijk die ultieme droom verwezenlijken. En heb je dan de financiële middelen om het roer om te gooien? Aan de andere kant schets je scenario’s voor jouw werkende leven. Denk aan:

  … eerder stoppen met werken

  De start van je oude dag naar voren halen en wanneer dan? Een aantrekkelijk idee. Als vanzelfsprekend bouw je in dit scenario minder pensioen op dan wanneer je doorwerkt tot aan je ‘eindleeftijd’. Eigen spaargeld kan het verlies van een lagere pensioenuitkering compenseren, maar daar moet je dan wel een rekensommetje op loslaten. Eerder stoppen met werken heeft ook gevolgen voor je nabestaandenpensioen en de hypotheekrenteaftrek, dus laat je goed adviseren.

  … meer of minder werken

  In de jaren voor het bereiken van de AOW-leeftijd, wil een ruime meerderheid van de mensen minder gaan werken. Dat blijkt uit onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken. Maar wat nu precies de gevolgen zijn van minder of juist meer werken, is lang niet voor iedereen helder. Hoe zit het met de pensioenpremie als ik minder ga werken? Krijg ik nog toeslagen als ik meer ga werken?

  … verdergaan als zelfstandige

  Eigen baas, vrijheid, werk-privé in balans. Lonkende vooruitzichten bij het idee om jouw werkgever vaarwel te zeggen. Het zelfstandig ondernemerschap is hoe dan ook een avontuur. En daar horen grote financiële vraagstukken bij. Want hoeveel moet je eigenlijk werken om een stabiele inkomstenbron vast te houden? Of het plaatje voor later: volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bouwt een kwart van alle zelfstandigen geen pensioen op. Hoe ga jij dit organiseren?

  Kortom…

  Nu is het moment voor financieel inzicht én uitzicht

  We gaan je helpen de regie terug te pakken. Met je Persoonlijk Jaarverslag bij de hand kunnen we precies zien wat er binnenkomt en hoeveel er uitgaat. Heeft de nieuwe pensioenregeling invloed op je bestedingspatroon? Inzicht hierin geeft je houvast. Ook het uitzicht is belangrijk; samen bepalen of je er later ook nog warmpjes bij zit. Daarbij zoomen we verder in op keuzes zoals hierboven aangestipt. Wat is het effect op mijn pensioenopbouw bij toekomstscenario A en wat in het geval van B? Met jouw persoonlijke pensioen doelstellingen helpen we je om de juiste vragen te stellen. En maken we van die vragen heldere antwoorden met concrete acties.

  Pak de regie terug over je geld. Met een persoonlijke financieel plan.

  Neem contact op voor een afspraak

   

   

  Ervaringen van gebruikers:

  Load More...