Compensatie? Zo ga je er slim mee om

  Compensatie is feitelijk het verschil tussen de contante waarde van de huidige pensioenregeling en de nieuwe pensioenregeling (op basis van een vlakke premie). NN betaalt compensatie op het moment dat je in de nieuwe pensioenregeling bij BeFrank minder pensioen gaat opbouwen dan dat je bij NN CDC Pensioenfonds zou gaan doen. De compensatie berekeningen zijn gemaakt op basis van de uitgangspunten die de sociale partners met elkaar hebben afgesproken. Je eventuele compensatie wordt vanaf oktober in een gelijkblijvend maandelijks percentage van de pensioengrondslag aan je uitbetaalt. Een beetje extra financiële speelruimte is -zeker in deze tijden- een lekker gevoel. Maar is dat ook het verstandigst? Het is slim om daar even goed over na te denken voor je een beslissing neemt.

  Flexibiliteit

  NN wil graag flexibiliteit bieden, zodat iedereen zelf kan beslissen over hoe ze de compensatie willen besteden. Misschien wil jij liever je hypotheek aflossen in plaats van het in je pensioen te investeren. Daarnaast is het niet voor iedereen mogelijk de compensatie volledig in pensioen in te leggen. Er zijn namelijk fiscale grenzen aan wat je belastingvrij kunt oppotten voor later (denk aan lijfrentes of banksparen). Daarom wordt de compensatie bij je salaris uitbetaald en niet in pensioen.

  Opties

  Er zijn verschillende dingen die je kunt doen met de compensatie. Om te beginnen kun je het gewoon uit laten keren en nu consumeren. Je hebt per maand iets meer netto te besteden. Ervaring leert dat mensen al vrij snel de tering naar de nering zetten. Meestal wordt dit gezegde gebruikt als mensen minder te besteden hebben. Maar andersom werkt het net zo goed. Je raakt heel snel gewend aan die extra euro’s en al na een paar maanden merk je er eigenlijk niks meer van. Simpelweg omdat je je uitgavenpatroon eraan hebt aangepast. Anderzijds: als je het nu echt nodig hebt, of je hebt genoeg andere ‘potjes voor later’ (zoals een lijfrentepolis), kan dit gewoon wel de beste optie voor je blijken. Maar je kunt meer doen. Tijdens het Pensioen Inzichtgesprek helpen wij je om je beste keuzes te maken.

  Verlaging woonlasten

  Zo kun je je compensatie ook slim inzetten voor verlaging van je woonlasten, door maandelijks iets meer af te lossen op je hypotheek dan je verplicht bent. Dat leidt tot lagere hypotheeklasten en -net zo belangrijk- je bouwt vermogen op in stenen. Denk er wel om dat dit vermogen niet zomaar opneembaar is, zolang je niet van plan bent te verhuizen.

  Tegelijk stoppen met werken

  Je kunt de de compensatie ook gebruiken om zelf te gaan sparen of beleggen, bijvoorbeeld omdat je over een paar jaar parttime wilt gaan werken, om al parttime met pensioen te kunnen of zelfs om een paar jaar eerder te stoppen met werken. Dat laatste kan vooral interessant zijn als je een oudere of jongere partner hebt en jullie wel graag tegelijk willen stoppen met werken. Je adviseur kan met jou berekenen hoeveel je nodig hebt om het gat tussen de verschillende AOW -leeftijden op te vangen.

  Wensen en doelen realiseren

  Kortom: er zijn genoeg zaken om te overwegen voor je de keuze maakt wat je met de compensatie gaat doen. Wij maken samen met jou het plan om je compensatiebedrag het slimste in te zetten, zodat jij je wensen en doelen kunt realiseren.

  Plan hier je persoonlijke Pensioen Inzichtgesprek

  Ervaringen van gebruikers:

  Load More...