Gekort op je pensioen! Dit kun je eraan doen

  Wie geschoren wordt moet stilzitten, wil het spreekwoord. Maar in het geval van de aangekondigde korting op de pensioenen is dat wel het laatste wat ik zou aanraden. Integendeel: nu is de tijd om in actie te komen en de regie te pakken over je financiële oude dag.

  Het collectieve pensioenstelsel staat onder grote druk. Door de stijgende levensverwachting, dalende aandelenkoersen en de lage rente van de laatste jaren hebben pensioenfondsen te weinig in kas. Enkele grote fondsen moeten bij het uitblijven van betere financiële prestaties de pensioenen korten. Sommige moeten volgend jaar al het mes in de uitkering zetten. En of je nu 25 of 65 bent, kort door de bocht betekent dit dat jouw pensioen (fors) lager zou kunnen uitvallen dan wat je nu wordt beloofd. En die financiële onzekerheid wil je niet. Maar wat kun je eraan doen? 

  Je stelt de verkeerde vraag

  Natuurlijk is het fijn en belangrijk om te weten hoeveel je na je pensionering te besteden hebt. Maar zoals ik hiervoor al uitleg, is dat een vraag waarop maar moeilijk antwoord te geven is, zelfs al komt er snel een nieuw pensioenstelsel. En je hebt er te weinig invloed op. Dat frustreert en het is bovendien helemaal niet nodig! Wat als je de regie zou kunnen pakken over je financiële toekomst, door één vraag te stellen die alles verandert? 

  Hoeveel heb je nodig?

  Het lijkt zo simpel, maar dát is de vraag waarmee je de regie terugpakt: hoeveel geld heb je nodig om het leven te kunnen leiden dat jij wilt leiden, nu en in de toekomst? Ja, daarvoor moet je over een heleboel zaken nadenken. Wat geeft jouw leven zin, wat zijn je plannen, je dromen, waar word je gelukkig van? Wil je langer doorwerken of zo snel mogelijk stoppen? Wil je een wereldreis maken of een tweede huis in Spanje kopen? Of je huidige huis verkopen en een appartement aan de kust kopen om elke dag over het strand te wandelen? Kortom: hoe zie je de rest van je leven voor je? Dat kunnen wij niet voor je invullen. Maar we kunnen je wél laten zien hoe je die doelen binnen handbereik brengt met een solide financiële strategie. Dat geeft houvast, richting en zin. Kunnen ze in Den haag niet met droge ogen beloven! 

  Geen goed gevoel zonder doel 

  Er verandert zoveel in zo’n hoog tempo dat je ieder jaar sowieso opnieuw zou moeten doorrekenen of je vermogen voldoende is om je (onzekere en steeds magere) pensioen aan te vullen. En als dat niet het geval is, wat is dan het verstandigst? Bijsparen, beleggen, je hypotheek aflossen? Of misschien een combinatie? Maar dat is niet leuk. Dat is gedoe. Het wordt pas leuk als je een plan hebt. Een doel. Zonder doel geen richting, geen discipline en geen goed gevoel. Met je Persoonlijk Jaarverslag Online wordt overzicht en inzicht creëren in elk geval aan heel stuk makkelijker. 

  Persoonlijk pensioenplan

  Daar kunnen de adviseurs van EBC je bij helpen. We doen het elke dag: samen met onze cliënten plannen maken, doelen stellen en actie ondernemen om die doelen te halen. De combinatie van Financieel Inzicht, Financieel Advies en vermogensadvies is daarbij de ideale mix. En dat stopt niet bij eenmalig gesprek. Zo hou je grip en heb je meer zekerheid over jouw financiële oude dag. En het allermooiste is: je hoeft niet lijdzaam af te wachten wat ze onder de Haagse Kaasstolp allemaal bekokstoven. 

  Pak de regie, kom in actie. Lees hieronder verder over Financieel Fit en Vitaal na je pensioen.

  Ervaringen van gebruikers:

  Load More...