Financieel welzijn: op zoek naar nieuwe balans

    Financieel welzijn betekent een gezonde balans tussen geld nu en geld later. Die balans is door de huidige crises al een tijdje zoek. Hoe creëer je financiële rust in roerige tijden? Een Financieel Inzicht Gesprek helpt je daarbij, juist nu. Samen leggen we de puzzel voor een nieuwe balans. En gezien de huidige energielasten kan het verduurzamen van je huis zeker een belangrijk puzzelstukje zijn. Ook met het oog op de toekomst. 

    Schrik jij de laatste tijd ook zo als je de kassabon bekijkt? Of je energierekening? ‘Zó veel? Dat kan toch niet?’ Voor iedereen, of je nu twee keer modaal verdient of van een uitkering leeft, zijn het financieel onzekere en moeilijke tijden. Dus gaan we op zoek naar manieren om geld te besparen of onze bestedingsruimte te vergroten. Dat we daarbij soms een zware hypotheek op de toekomst nemen, zien we dan noodgedwongen door de vingers.

    Besparen

    In de supermarkt grijpen we vaker naar het huismerk. Vakantieplannen gaan even in de ijskast. We grijpen alles aan om te besparen op energie. We zoeken naar mogelijkheden om ons huis te verduurzamen en zo weer enige grip te krijgen op de torenhoge energielasten. Met name dat laatste komt in onze Financieel Inzicht gesprekken steeds vaker ter sprake. Waarover straks meer. Maar eerst het grotere plaatje: hoe duurzaam is jouw financiële situatie nu én later?

    Op zoek naar nieuwe balans

    Veel mensen willen hun besteedbare budget voor de korte termijn verhogen. Het is immers nu crisis. Vaak gaat dat ten koste van je besteedbare budget later. Bijvoorbeeld: je stort elke maand 500 euro in een spaarpotje (lijfrente, beleggingspolis of spaarrekening) voor je oude dag. Of voor de studie van je kids. Of voor een verre reis. Maar nu je energierekening ineens verdubbeld is, besluit je dat bedrag te halveren. Zo hou je nu meer over. Wie dan leeft, dan zorgt. Begrijpelijk. Maar is het ook verstandig? En belangrijker: is het wel echt nódig?

    Verduurzamen

    In een financieel Inzicht gesprek gaan we op zoek naar de juiste balans tussen geld nu en geld later. Het verduurzamen van je huis kan daarbij een stukje van de puzzel zijn. Wat je nu niet hoeft te betalen aan een torenhoge energierekening, kun je weer in die pot voor later stoppen. Helaas vergen de meest effectieve duurzame aanpassingen vaak een forse investering. En dan komen we weer bij de balans tussen nu en later: hoe snel verdien je die investering terug en ga je profiteren van de maatregelen?

    Geen eenduidig antwoord

    Duurzame investering doen, kosten omlaag? Zo simpel ligt het helaas niet. Of je huis verduurzamen rendabel is, verschilt per persoon, per huishouden. En daarom is maatwerk belangrijk, bijvoorbeeld met een Financieel Inzicht Gesprek. Om je alvast een beetje op weg te helpen: waar kun je nu al over nadenken?

    Financieren

    Voor sommige duurzame investeringen in je huis, kun je van de overheid subsidie of een lening krijgen. Vaak tegen gunstige voorwaarden. Met de Energiesubsidiewijzer van de Rijksoverheid kun je checken of je daarvoor in aanmerking komt. Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.014 per jaar kunnen sinds kort een renteloze lening krijgen van het Nationaal Warmtefonds. Voor wie meer verdient zijn er natuurlijk allerlei andere mogelijkheden om duurzame maatregelen te financieren. We noemen er een paar.

    Hypotheek verhogen

    Schat je de kosten voor het verduurzamen van je huis op minimaal € 25.000? Dan is het verhogen van je hypotheek een mogelijkheid. Door de afsluitkosten is deze vorm van financiering niet aan te raden als je een lager bedrag nodig hebt. En voldoet jouw huis eenmaal aan de duurzame voorwaarden? Dan kan een groene hypotheek interessant zijn. Je krijgt dan meestal korting op de rente.

    Spaargeld gebruiken

    Spaarrente. Ken je dat begrip nog? De tijd dat je nog een riante rente over je spaargeld kreeg, ligt ver achter ons. Uitgeven aan het verduurzamen van je huis kan dus slim zijn. Bijvoorbeeld als het potje groot genoeg is en je genoeg spaargeld overhoudt als buffer of voor financiële tegenslagen. Het Nibud heeft hiervoor handige tips en rekentools.

    Lening afsluiten

    Geld lenen kost geld. Ook die ken je. Is het verduurzamen de (hoge) rente op een persoonlijke lening waard? Gebruik je ‘m daadwerkelijk voor het verbeteren van je huis, dan is de rente aftrekbaar voor de belastingdienst.

    Financieel welzijn: laten we samen de puzzel leggen

    Graag brengen we jouw financiële situatie en wensen overzichtelijk en efficiënt bij elkaar. In een goed gesprek met je Persoonlijk Jaarverslag® als kompas gaan we op zoek naar een nieuwe balans tussen geld nu en geld later en stippelen we de route uit naar financiële rust. En oh ja, je krijgt ook gelijk antwoord op die prangende vragen: ‘Is het verduurzamen van mijn huis een optie en zo ja, wanneer is dat ook financieel interessant?’

    Maak direct een afspraak

    Ervaringen van gebruikers:

    Load More...