Krap bij kas? Kop uit het zand en aan de slag!

  Steeds vaker een stuk maand overhouden nadat je geld op is. Minder op vakantie kunnen dan je gewend was. Die ene grote aankoop toch maar even uitstellen. Herkenbaar? Je bent zéker niet de enige! Hoe start je vandaag nog met geld besparen? Met deze gouden tips kun je de eindjes weer stukken beter aan elkaar knopen. 

  1 op de 10 huishoudens komt niet rond. 1 op de 3 huishoudens heeft moeite de rekeningen te betalen. En de helft geeft aan schulden te hebben*. Confronterende cijfers, die misschien ook wel over jou gaan. Het goede nieuws: je kunt iets doen! Geldzorgen hoeven je niet te overkomen. Met de juiste aanpak krijg je de touwtjes over jouw financiële vitaliteit weer stevig in handen en voorkom je dat je van de regen in de drup raakt.

  Inzicht geeft rust

  Eigenlijk begint het allemaal met… inzicht. Want alleen als je weet wat erin komt en wat eruit gaat, kun je bepalen waar ruimte is voor verbetering. Inzicht in jouw situatie helpt je betere keuzes te maken, slimmer te sparen en meer controle te krijgen over je financiën. En het is bewezen dat wie een plan voor de toekomst heeft, makkelijker geld opzij zet.
  Inzicht krijg je onder meer met het Persoonlijk Jaarverslag Online. Dit is jouw eigen financiële dashboard waar je al je gegevens op één plek vindt. Met dit dashboard kun je vooruitkijken, koers bepalen, scenario’s schetsen en vervelende verrassingen voorkomen. Dat geeft niet alleen inzicht maar ook rust.

  Met deze tips kun je meteen aan de slag:

  Reken af met dubbele kosten
  Bij veel werkgevers zijn medewerkers automatisch verzekerd voor – bijvoorbeeld – arbeidsongeschiktheid. Deze medewerkers hoeven dit dus zelf niet meer te regelen. Maar vaak zitten dit soort dekkingen verscholen in particuliere verzekeringen. Check dus eens goed of er geen overlap zit tussen de verzekeringen die jouw baas voor je betaalt en de verzekeringen die je zelf betaalt. En schrap de dekkingen die eventueel dubbel zijn uit je polis.

  Update je hypotheek

  Heb je een koophuis? Grote kans dat deze de afgelopen jaren meer waard is geworden. Maar je hypotheekverstrekker gaat nog uit van de waarde die je huis had toen je het kocht. Dat betekent dat je meer rente betaalt dan eigenlijk nodig is. Laat de waarde van je woning opnieuw bepalen en spreek een nieuwe hypotheekrente af met je bank. Dat scheelt elke maand opnieuw!

  Neem je spaarplan onder de loep
  Sparen voor de toekomst is natuurlijk altijd goed, maar zorg ervoor dat je spaarplan actueel blijft. Neem eens in de paar jaar de tijd om kritisch te kijken welke ruimte je hebt om te sparen en of wat je spaart nog up-to-date is. Misschien heb je tijdelijk wat minder ruimte om structureel geld opzij te zetten of is het door een financiële meevaller juist mogelijk om in één keer een groot bedrag op je spaarrekening over te boeken.

  Onthoud: je staat er niet alleen voor
  Geldzorgen voelen misschien als privé maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Zo kan je werkgever met je meedenken over oplossingen voor jouw financiële uitdagingen. Tenslotte profiteert jouw baas er ook van als je goed in je vel zit. Praat eens over je situatie met je leidinggevende. Wellicht heeft hij of zij slimme tips waarmee je jouw financiële vitaliteit verder kunt vergroten!

  Ook handig: de budgettool!

  De Ecclesia EBC Budgettool geeft inzicht in en grip op inkomsten en uitgaven. Handig en tot op de euro nauwkeurig! De tool is gebaseerd op informatie van het NIBUD. Je ziet ermee waar je geld heen gaat, wat je vaste en variabele uitgaven per maand zijn, waarop je kunt besparen (en hoeveel) en je kunt heel eenvoudig een persoonlijke (gezins)begroting maken. Download hier de budgettool en ga meteen aan de slag.

  Van nu naar later

  Als je de regie terug hebt gepakt over je financiële situatie nu, dan kun je ook verder gaan kijken. Hoe ziet je financiële toekomst eruit? Hoe zorg je dat je doelen kunt realiseren door ze ook financieel slim te plannen? Kijk verder dan vandaag en morgen, met een Financieel Inzichtgesprek en jouw Persoonlijk Jaarverslag®.

  Toe aan meer grip op je financiën nu én later? Plan een goed gesprek met ons!

   

   

  *cijfers uit onderzoek van Deloitte, juni 2022

  Ervaringen van gebruikers:

  Load More...