Pensioengat? Dat is maar de vraag …
Karl Bruinen, zeven jaar werkzaam bij Ecclesia en met twintig jaar ervaring als vermogensadviseur bij Rabobank, helpt dagelijks mensen met hun financiële toekomst. Hij woont in Den Haag met zijn vrouw en twee kinderen en zijn vrij tijd vult hij graag met wielrennen, padelen en tennis. Zijn adviesgesprekken draaien vaak om de vraag “Kan ik eerder stoppen met werken?” Maar daarbij komt al snel een ander onderwerp naar voren: het pensioengat. Wat betekent zo’n pensioengat nou echt? En hoe zorg je ervoor dat je financieel fit je pensioen ingaat? “Uiteindelijk gaat het erom dat je financiële plan flexibel genoeg is om mee te bewegen met veranderingen in je leven.”
“Veel mensen vragen zich af of ze eerder kunnen stoppen met werken en wat daarvoor nodig is,” vertelt Karl. “Er is vaak verwarring over wat dat beruchte pensioengat nou precies is. Vaak wordt gedacht dat je een pensioengat hebt als je bij pensionering minder dan 70% van je laatstverdiende inkomen ontvangt. Maar in werkelijkheid gaat het erom of je genoeg inkomen hebt om je gewenste levensstijl voort te zetten. En dat is voor iedereen anders.”
Wereldreis
“Wat je na je pensioen nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Misschien heb je tegen die tijd je hypotheek al afgelost of zijn je kinderen het huis uit. In dat geval heb je misschien minder nodig dan die 70% van je inkomen. Maar wellicht heb je wel plannen voor een wereldreis of wil je een camper kopen. Daarom is het veel belangrijker om te kijken naar wat je écht nodig hebt om comfortabel te leven, dan je blind te staren op een vast percentage.”
Prioriteiten
“De meeste mensen beginnen pas rond hun vijftigste serieus over hun pensioen na te denken. Toch geldt: hoe eerder je begint, hoe beter. Als je bijvoorbeeld rond je dertigste start met sparen of beleggen, kun je met relatief kleine bedragen later een behoorlijk vermogen opbouwen. Maar op die leeftijd hebben mensen vaak andere prioriteiten, zoals het kopen van een huis of het opvoeden van kinderen.”
Tijdklok
“Een slimme aanpak voor je pensioen combineert vaak sparen, beleggen en het aflossen van je hypotheek. Daarbij gebruik ik vaak een soort ’tijdklok’. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, zet je veilig op een spaarrekening. Voor de lange termijn kun je investeren in beleggingen. Zo heb je zekerheid voor de dingen die je binnenkort wilt doen en laat je je geld op de lange termijn voor je werken.”
Flexibel
“Wanneer je pensioendatum dichterbij komt, is het slim om het risico van je beleggingen te verlagen. Je wilt natuurlijk niet vlak voor je pensioen ineens geld verliezen. Daarom is het belangrijk om je plannen flexibel te houden. Het leven loopt vaak anders dan je denkt: onverwachte gebeurtenissen, zoals baanverlies of een scheiding, kunnen ervoor zorgen dat je je financiële strategie moet bijstellen.”
Samen een plan maken
“Bij pensioenplanning draait alles om wat jij wilt. Iedereen heeft andere wensen en doelen, dus er is geen one-size-fits-all oplossing. Het is belangrijk om regelmatig te checken of je plannen nog aansluiten bij je leven en je doelen. Een goede buffer voor onverwachte uitgaven is daarbij essentieel. Hiermee voorkom je dat je beleggingen voor de lange termijn hoeft aan te spreken als er iets onverwachts gebeurt. Zo houd je controle over je financiën, ook als het leven even anders loopt dan gepland. Uiteindelijk gaat het erom dat je financiële plan flexibel genoeg is om mee te bewegen met veranderingen in je leven. Een goede adviseur kan je daarbij helpen. Samen kun je kijken naar wat het beste werkt voor jouw situatie, zodat je met een gerust hart naar de toekomst kunt kijken.”