Drie redenen om in 2022 echt werk te gaan maken van je financiële planning

    Drie ontwikkelingen hebben er het afgelopen jaar toe geleid dat Nederlanders veel meer zijn gaan nadenken over hun financiële toekomst. De grote meerderheid ziet het maken van een financieel plan om een buffer op te bouwen inmiddels als bittere noodzaak. Toch lukt het vaak niet om goede voornemens te vertalen naar acties. Het Persoonlijk Jaarverslag biedt een perfect startpunt om vanaf 2022 woorden om te zetten in daden. 

    Het begin van het jaar is een uitgelezen om plannen te maken voor 2022. Wat wil je dit jaar bereiken? Wat is te lang blijven liggen? Waar zou je nou echt eens mee willen beginnen? Misschien wel met de volgende vraag: 

    Heb je nu én later genoeg geld om de dingen te doen die je moet en wilt doen? 

    Een simpele vraag, die we onszelf toch niet graag stellen. En dat zegt eigenlijk genoeg. We hebben al zo’n vaag vermoeden dat het antwoord ons niet helemaal gaat bevallen. Toch is het slim om de ‘ongemakkelijke waarheid’ over je financiële situatie nu en later onder ogen te zien. Het is namelijk wél een vraag die steeds belangrijker wordt. Want de onzekerheid neemt toe, op alle vlakken. We moeten financieel wendbaarder en weerbaarder zijn of worden. Gedegen financiële planning is voor steeds meer mensen belangrijk. Dat heeft een aantal oorzaken, die min of meer tegelijkertijd aan de orde zijn. 

    1. Corona heeft ons aan het denken gezet

    Aegon onderzocht of we door corona meer zijn gaan nadenken over onze (financiële) toekomst. Dat blijkt bij maar liefst 58% van de Nederlanders het geval. Ongeveer hetzelfde percentage vindt het sinds het begin van de pandemie belangrijker dan daarvoor om een financiële buffer te hebben. En om dat te bereiken vindt een kwart dat een solide plan doorslaggevend is. Er is namelijk een groot verschil tussen weten en doen. Verandering is moeilijk. En zonder helder doel en zichtbare resultaten al helemaal. En een plan maken waarin je de juiste balans vindt tussen nu én later genoeg geld hebben om het leven te kunnen leven dat je wilt … ga er maar aan staan. 

    2. We leven een derde leven langer

    Een tweede ontwikkeling die tot denken aanzet is veel geleidelijker dan corona; het feit dat we steeds ouder worden. Vroeger had je na je AOW gemiddeld 10 jaar om er nog even lekker op los te leven. Nu mag (of moet) je rekenen op 25 jaar, misschien nog wel 35 jaar extra. Een derde van je leven, dus. En dat is niet iets waar je pas over moet nadenken als je met pensioen gaat. Ons leven bestaat ruwweg uit 3 blokken van 30 jaar. In het eerste deel leg je de basis voor die piek tussen 30 en 60 jaar. Maar in dat tweede deel moet je de basis leggen voor het derde deel. 

    We zien al een toename in het aantal gepensioneerden dat nog betaald werk heeft. Omdat werk zingeving biedt, of omdat ze moeten? Waarschijnlijk ligt de waarheid in het midden. Hoe dan ook maak het niet uit voor je plannen. Je kunt er maar beter vanuit gaan dat je na je AOW leeftijd niet meer werkt voor je geld maar voor je plezier. 

    3. Pensioenen staan onder druk en kiezen is lastig

    Met de aanpassing van het Nederlandse pensioenstelsel, en de daarmee samenhangende verschuiving van risico’s naar de deelnemer, wordt het steeds belangrijker dat je weet welke smaken er zijn en welke keuzes je moet maken. Toch is het goed je ook hierover te laten informeren want de impact is groot. En om de juiste keuzes te maken moet niet alleen kijken naar je pensioen maar ook naar zaken al hypotheek en opgebouwd vermogen. Het grotere plaatje zien dus. Dat is lastig. 

    Wanneer ben je financieel gezond? 

    Volgens onderzoekers van Deloitte ben je financieel gezond wanneer je ‘op een comfortabele manier aan huidige en toekomstige financiële verplichtingen en behoeften kunt voldoen, en financiële zekerheid hebt om levensdoelen na te streven.’ Zij concludeerden dat ongeveer een derde van de huishoudens in deze categorie valt. Dus als je de vraag ‘Heb ik nu én later genoeg geld om de dingen te doen die ik moet én wil doen?’ met nee of ‘geen idee, eigenlijk’ moet beantwoorden, dan ben je zéker niet de enige. 

    Wel heb jij als een van de weinige Nederlanders een tool tot je beschikking die je kan helpen bij het opstellen van jouw financiële plan. Je Persoonlijk Jaarverslag geeft je inzicht en overzicht. Samen met jouw financieel adviseur creëer je uitzicht op heldere doelen en concrete actiepunten om daar invulling aan te geven. 

    Maak een plan en een vliegende start in 2022

    Begin volgend jaar is je hele Persoonlijke Jaarverslag weer automatisch geüpdate met de laatste regels op het gebied van belastingen en toeslagen. Je kunt zelf je gegevens aanvullen (in deze video leg ik precies uit hoe je dat doet) en daarna een afspraak maken met je adviseur. Mocht het aanvullen van je gegevens niet lukken dan helpt je adviseur er uiteraard graag bij!  Maar wat je ook doet: wacht niet langer. Maak in 2022 een vliegende start met je financiële planning. Het is de hoogste tijd voor actie. 

    Ervaringen van gebruikers:

    Load More...