Zo creëer je financiële rust in onrustige tijden: drie tips

    Boodschappen worden duurder, de hypotheekrente stijgt, je energierekening gaat over de kop. Het zijn turbulente tijden. Maar betekent dit dat je automatisch in de geldstress moet schieten? Nee. Want je kunt de regie terugpakken. Financiële onzekerheid heeft vaak meer te maken met ‘onzekerheid’ dan met ‘financieel’. Je hebt behoefte aan grip in deze snel veranderende wereld. En als je grip hebt, voel je je zekerder over je inkomsten en uitgaven. Vaak blijkt dan dat je veerkrachtiger bent dan je denkt. En hoewel het misschien niet voelt als het beste moment om aan de slag te gaan met je geldzaken, is nu juist een perfect moment om in actie te komen. 

    ‘Never waste a good crisis’

    Je kunt inspelen op een financiële crisis, zodat het niet jouw crisis wordt. Sterker nog, een crisis kan het moment zijn om jezelf financieel weerbaarder te maken. Voor nu en voor later. Als mensen informatie inwinnen over hun pensioen is dat vaak bij een grote verandering in hun leven, zoals het overlijden van een partner of arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Waarom zouden we dan ook geen financiële crisis aangrijpen om na te denken over geldzaken?

    Alle zeilen bijzetten

    Het kan in deze tijd voelen alsof je nú alle zeilen moet bijzetten. En dan is het verleidelijk om maar even geen eigen bijdrage in je pensioen te stoppen, niet bij te sparen, maar even geen aanvullende dekkingen te nemen. Kortom, even niet na te denken over je financiële situatie later. Want later is het vast beter.

    Slimmere koers

    Zo’n directe reactie op een crisis is heel logisch. Want zoals gezegd: je hebt behoefte aan grip. Maar in plaats van abrupt alle financiële zeilen bijzetten ten koste van later, kun je ook een slimmere koers gaan varen. Een koers waarbij je nadenkt over nu en later, over sparen en besparen op zaken die echt het verschil maken. Het is daarvoor extra belangrijk je (pensioen)doelstelling helder te hebben. Zodat je een duidelijk doel hebt, weet wat je in deze roerige tijden kunt besteden en wat nodig is om ook later nog het hoofd boven water te houden. Drie tips waar je direct mee aan de slag kunt:

    Zet financiële meevallers opzij voor later

    Een onverwachte bonus, 13e maand of salarisverhoging … je kunt het direct uitgeven zodat je leven wat comfortabeler wordt. Maar misschien was jouw standaard – dus vóor die meevaller – al comfortabel genoeg. In dat geval kun je deze financiële extra’s ook opzij zetten voor je oude dag.

    Bespaar slim, verander je bestedingspatroon

    We zijn in tijden van crisis geneigd te besparen op grote, eenmalige producten of diensten. Denk aan een skivakantie of auto. Veel beter kun je besparen op kleinere, vaak terugkerende dingen, zoals boodschappen of energie. Dat vergt vaak ietsje meer van jezelf, omdat je je bestedingspatroon (lees: gedrag) aanpast. Maar, op de langere termijn pluk je daar meer financiële vruchten van dan bij die eenmalige grote onthouding.

    Zoek een nieuwe balans (… als je uit evenwicht bent)

    Alles wordt duurder, maar er komt niet meer bij op jouw loonstrookje. Dat voelt een beetje alsof je uit evenwicht bent. Hoe vang je dat op? Zoeken naar die balans kun je bijna letterlijk nemen: zet jouw inkomsten en uitgaven naast elkaar. En bepaal waar je de uitgaven kunt terugdringen of eventueel opvangen met extra inkomsten. Kortom, ken jouw situatie. Ontdek hoe financieel veerkrachtig jij bent.

    Ben je toe aan meer financiële rust?

    Je kunt er zelf direct mee aan de slag. En onze adviseurs staan voor je klaar als je er niet helemaal uit komt. Graag brengen we jouw financiële situatie en wensen, overzichtelijk en efficiënt bij elkaar. In een goed gesprek met je Persoonlijk Jaarverslag® als kompas krijg je meer grip in roerige tijden. En dat geeft financiële rust.

    Neem contact op voor een afspraak