Het nieuwe pensioen biedt meer kansen dan je denkt. Ook voor jou

    Om de Wet Toekomst Pensioenen is veel te doen. Bij Ecclesia zien we vooral kansen om je geld dienstbaar te maken aan hoe jij het liefst wilt leven. Nu én later. Want je krijgt veel meer keuzevrijheid. Eerder stoppen, langer doorwerken, een deel ineens uitkeren, een deel zelf beleggen … of je nu 25 of 55 bent, zzp’er, DGA of in loondienst en of je nu drie keer modaal of minimumloon verdient: jij krijgt meer te vertellen. En dat biedt mogelijkheden.

    Je wilt je kinderen bijstaan als ze straks gaan studeren. Je hebt je droomhuis te koop zien staan. Jullie gaan trouwen, of juist uit elkaar. Je zou je ouders graag nog één keer meenemen op een verre reis. Of juist meer tijd hebben om voor ze te zorgen. Misschien eerder stoppen met werken? We maken allemaal plannen. Voor de nabije toekomst of nog heel ver weg. Maar het leven is onvoorspelbaar. Soms gooit het alles overhoop en kunnen je dromen de ijskast in, of zelfs de prullenmand. Hoe meer financiële veerkracht je hebt om tegenslagen op te vangen en plannen te realiseren, hoe beter.

    Een krachtig instrument

    De invoering van de Wet Toekomst Pensioenen is hét moment om hierover na te denken. Niet over je pensioen alleen. Maar juist over al die andere zaken. Over inkomen nu en inkomen later. Want je pensioen is een krachtig instrument om het leven te kunnen blijven leven zoals jij dat het liefste wilt. Hoe je dat goed aanpakt is voor iedereen anders. En er komt meer bij kijken dan pensioen alleen. Om je te inspireren hieronder een paar veranderingen waar jij je voordeel mee kunt doen.

    Heel veel ineens?

    Als het allemaal goed gaat treedt in 2024 de Lumpsum in werking. Dit betekent dat je 10% van je totale pensioenvermogen ineens mag opnemen. Voordat je jezelf nu enthousiast rijk rekent: de fiscus staat wel direct op de stoep. Dat kan betekenen dat dit voor jou helemaal niet de slimste optie is. Hou je nog wel voldoende inkomen voor later over?

    Pensioen terwijl je werkt

    Wat straks ook kan: je pensioen maximaal 10 jaar voor de AOW-datum laten ingaan, zonder dat er een ‘niet-werken verklaring’ meer getekend hoeft te worden. Het pensioen mag dus gewoon ingaan én je mag doorwerken, al dan niet in deeltijd. Overigens ook hierbij een kanttekening: er is een verschil tussen je pensioendatum en je AOW-datum. De leeftijd waarop je voor het eerst AOW ontvangt (staatspensioen dus), stijgt langzamerhand naar 67 jaar in 2024. De pensioenleeftijd is nu 68 jaar. Het kan dus zijn dat je een overbrugging in moet bouwen voor die ‘tussenjaren’. Slim om nu alvast over na te denken.

    Zelf beleggen voor later

    Zelf beleggen voor later (bijvoorbeeld voor die overbrugging) wordt in sommige gevallen ook aantrekkelijker, omdat de fiscale jaarruimte is vergroot. De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra inkomen voor later op te bouwen. Als je minder pensioen opbouwt dan de overheid maximaal toestaat, kun je hierdoor belastingvriendelijk zelf extra inkomen voor later opbouwen. Een mooie kans om minder te betalen en meer over te houden. Mits – je voelt hem al aankomen – het past in jouw persoonlijke financiële planning op korte en lange termijn.

    Eerst wat meer, later wat minder

    In plaats van die lumpsum waar we het over hadden, kun je ook nog altijd kiezen voor een hoog/laag-pensioen. Daarmee laat je in de eerste jaren meer pensioen uitkeren en op latere leeftijd wat minder. En tot slot – voor wie langer wil doorwerken bijvoorbeeld – mag je de ingangsdatum van je (werkgevers)pensioen uitstellen tot vijf jaar ná je AOW-datum. Dat kan ook in combinatie met alle eerder genoemde opties.

    Overtuigd?

    Voorop staat: iedere situatie is uniek. Maar onafhankelijk van je leeftijd, je persoonlijke omstandigheden en je wensen, dromen en doelen op korte en langere termijn, valt er dus veel meer te kiezen. Hoe benut je optimaal de mogelijkheden die de Wet Toekomst Pensioenen biedt? Hoe past het in jouw financiële planning? Onze adviseurs helpen je de juiste keuzes te maken. Met een Financieel Inzichtgesprek van Ecclesia zie je het totale plaatje en helpen we je van overzicht naar inzicht en uitzicht.

    Maak nu een afspraak met één van onze adviseurs en ontdek hoe jij de nieuwe Pensioenwet voor je laat werken.

     

    Ervaringen van gebruikers: