Zo leg je de de basis voor meer werkgeluk in 2024

  Tegen het einde van het jaar blikken we terug en maken we de balans op. Deed je wat je leuk vindt, was je blij met je werk, zat je goed in je vel? En we maken goede voornemens. Wat zijn je doelen en dromen voor komend jaar, en daarna? Wil je meer werken, anders of juist minder? Wat je plannen ook zijn: je kunt nog dit jaar in beweging komen en de basis leggen voor meer werkgeluk in 2024. 

  Onderzoeksbureau Newcom deed vorig jaar onderzoek naar hoe werkgelukkig we in Nederland zijn. Daaruit bleek dat ruim een derde van de werknemers vindt dat werk en privé uit balans zijn. Een andere conclusie was dat aandacht voor gezondheid en balans vanuit werkgevers onder druk staat. En tot slot, dat werkgeluk begint bij de basis: het soort werkzaamheden, de werksfeer en je arbeidsvoorwaarden. Inderdaad, allemaal zaken waar je als individu maar beperkt invloed op hebt. Toch kun je zelf wel degelijk werken aan je werkgeluk.

  Regie pakken

  Waar je op je werk afhankelijk bent van leidinggevenden, collega’s, arbeidsvoorwaarden  en beleid, sta je privé veel meer zelf aan het roer. Ook daar krijg je te maken met ongeplande gebeurtenissen. Maar je kunt in elk geval de regie pakken om langere termijn doelen te stellen en er naartoe te werken. Misschien droom je van een sabbatical. Wil je geld opzij zetten voor later, of voor de studie van je kinderen. Heb je tijd nodig voor mantelzorg of gewoon om iets anders naast je werk te gaan doen, waar je nieuwe energie van krijgt. 

  Richting en focus

  Door privé meer grip te krijgen op je situatie en met een duidelijk plan te werken aan je dromen en doelen, creëer je richting en focus. Dan weet je ook waarom je elke dag opstaat en naar kantoor gaat. Werk wordt zo minder een doel op zich, maar een middel om je leven in te richten zoals jij het wilt. En wie een doel heeft, is gelukkiger. Ook op z’n werk. Maar hoe begin je?

  Door het klein te maken en stap voor stap vooruit te gaan. 

  Stap één: bepaal je doelen 

  Maak dit visueel: koop een notitieblok, maak een moodboard  of pak een A4 van de printer en ga aan de slag. Bijvoorbeeld door op te schrijven waar je energie van kreeg en wat je juist energie kostte? Waar wil je meer tijd voor hebben en wat zou je minder willen doen? Kijk ook verder vooruit: waar zie je jezelf over tien jaar. Hoe ziet je leven er dan uit? Doelen helder? Dan komt de volgende stap. 

  Stap twee: maak een plan

  Doelen stellen is mooi maar zonder plan ga je ze niet waarmaken. En daar komt ook de financiële factor om de hoek. Want veel doelen en dromen kosten nou eenmaal geld. Ten eerste kijk je of een doel dichtbij ligt (volgend jaar wil ik een verre reis maken) of verder weg (rond mijn zestigste wil ik kunnen stoppen met werken). Daarna breng je in kaart hoeveel je nodig hebt en hoe je dat realiseert. Hieronder een greep uit de mogelijkheden om volgend jaar geld opzij te zetten.

  1. Sinds dit jaar is de fiscale jaarruimte vergroot van 13,3% naar 30% van je inkomen. De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra inkomen voor later op te bouwen. Bouw je minder pensioen op dan de overheid maximaal toestaat, dan kun je dus los van je werkgever mogelijk belastingvriendelijk inkomen voor later opbouwen. Om je een idee te geven: 

  Oude regeling vóór 2023 

  • Jaarruimte = 13,3% van inkomen
  • Jaarruimte = 0,133 * €40.000 = €5.320

  Nieuwe regeling 2023

  • Jaarruimte = 30% van inkomen
  • Jaarruimte = 0,30 * €40.000 = €12.000 

  Je ziet dat het aanzienlijk meer is dan voorheen. In deze situatie mag je €6.680 meer inleggen in de jaarruimte. Iets om over na te denken!

  1. De spaarrentes zitten in de lift. In juli 2022 was de gemiddelde rente op een spaarrekening nog 0,06%, een klein jaar later was dat 0,98%. Ook zijn er nu depositorentes te vinden van 2,8 tot 3% voor 1 jaar vast. Sparen loont dus steeds meer. 
  2. Beleggen is al lang niet meer iets voor experts. De drempel om te gaan beleggen wordt steeds lager. Met beleggen loop je natuurlijk wel meer risico dan met sparen. 

  Financieel Inzichtgesprek

  Zo zijn er waarschijnlijk meer mogelijkheden dan je zelf denkt om een financieel plan te maken waardoor je dromen en doelen realistisch en haalbaar maakt. Kom je er niet zelf niet uit of wil je professioneel advies? Een Financieel Inzichtgesprek van Ecclesia biedt inzicht in je uitgaven en inkomsten. Onze budgettool helpt je om het totale plaatje te overzien en geeft overzicht, inzicht en uitzicht. Met je financieel adviseur duik je in je huidige situatie en stippel je aan de hand van Jouw Persoonlijk Jaarverslag® uit waar je naartoe wilt. Samen schets je verschillende toekomstscenario’s – én breng je de effecten van die mogelijke keuzes op je financiële situatie in beeld. Zo ontstaat stukje bij beetje een helder beeld. Waardoor jij de mogelijkheden ziet en de juiste keuzes kunt maken. 

  Werken aan je werkgeluk, of gewoon toe aan een financiële APK? Maak nu een afspraak met één van onze adviseurs of kijk zelf alvast op je Persoonlijk Jaarverslag®

  Ervaringen van gebruikers:

  Load More...