Aflossingsblij of financieel vrij?  

    De woordspeling is grappig, de boodschap helder. Veel te veel Nederlanders lopen een groot risico door hun hoge aflossingsvrije hypotheek. Daarom komt de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) met een campagne over de risico’s van zo’n hypotheek. Maar de kop ‘word ook aflossingsblij’ vind ik wat kort door de bocht. Want of je van aflossen echt blij wordt, kan per huishouden verschillen en is van heel veel zaken afhankelijk. Je toekomstplannen bijvoorbeeld. 

    In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen een (deels) aflossingsvrije hypotheek en het openstaande hypotheekbedrag is volgens De Nederlandsche Bank zo’n 340 miljard euro. Pfoei, dat zijn serieuze cijfers. En ondanks dat veel huiseigenaren sparen om dat bedrag aan het eind van de looptijd af te kunnen lossen, lopen nog altijd 265.000 huishoudens het grote risico dat ze straks hun hypotheek niet kunnen aflossen, met alle gevolgen van dien. 

    Vast in stenen

    Massaal maximaal aflossen dus? Zo eenvoudig ligt het echt niet. Aflossen op je aflossingsvrije hypotheek heeft namelijk ook nadelen. Zo beseffen veel mensen niet dat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek kleiner wordt naarmate je meer aflost. Ander nadeel is dat je het geld dat je gebruikt om af te lossen ‘kwijt’ bent: als je later ooit dit geld weer nodig hebt, betaal je voor een lening de veel hogere rente voor consumentenkrediet. Die is bovendien niet aftrekbaar. Je geld zit vast in je stenen. En dat beperkt je financiële bewegingsvrijheid

    Denk groter, kijk verder

    Is aflossen dan altijd een slecht plan? Nee hoor. Maar zoals mijn oma altijd zei: bezint eer ge begint. Kijk niet alleen naar de eventuele lagere lasten op korte termijn, maar denk groter, kijk verder. Wat zijn je toekomstplannen? Hoe verloopt je carrière en welke keuzes zou je hierin nog willen maken? Wil je misschien eerder stoppen met werken? Ben je van plan om binnen een paar jaar te verhuizen? Of heb je andere plannen waarvoor je in de toekomst geld nodig hebt? Spaar je in de komende jaren weer net zo makkelijk een vette spaarrekening bij elkaar? Dat zijn de vragen die je jezelf eerst moet stellen.

    Hoe maak je geld dienstbaar aan het leven dat je wilt leiden,

    nu en in de toekomst?

    Dienstbaar geld

    De NVB onderschrijft dit trouwens. In het persbericht bij de lancering van de campagne valt te lezen: ‘Het is goed om te kijken hoe je er in de toekomst financieel voor staat, zodat je weet of je de lasten van een nieuwe hypotheek ook dan kunt dragen. Als dat niet het geval is kun je nu al maatregelen nemen door bijvoorbeeld af te lossen of te sparen.’ Dat werpt de vraag op waar wij ons bij EBC Nederland elke dag mee bezighouden: hoe maak je je geld dienstbaar aan het leven dat je wilt leiden? Antwoord: met een solide en toekomstbestendig persoonlijk financieel plan

    Financieel plan

    Een financieel plan begint met inzicht in je huidige situatie, overzicht over je financiën en jouw ideale uitzicht op de toekomst. Onze tool Persoonlijk Jaarverslag Online® (PJO) vormt hierbij het interactieve dashboard. Onze adviseurs weten welke vragen ze moeten stellen en helpen je bij het invullen van jouw PJO. Zo krijg je een volledig inzicht in je inkomsten en uitgaven, je vermogen, belastingen, hypotheken en pensioenopbouw. Kortom: het grote plaatje. Vervolgens gaan we scenario’s schetsen op basis van jouw wensen en plannen. Daaruit volgt een persoonlijk financieel plan. 

    Pas dan, en niet eerder,  kun je een bewuste keuze maken tussen ‘aflossingsblij’ en ‘financieel vrij’.  Meer weten of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek over jouw dromen en doelen? Neem hier contact op voor een afspraak.

    Ervaringen van gebruikers: